Ervaringsverhalen

“Een fysiotherapeut, maar geen gewone”

Sjoerd Neggers over zijn ervaringen met Edwin

 Toen Sjoerd Neggers ruim tien jaar geleden steeds meer fysieke klachten kreeg, was zijn logische conclusie: ‘Mijn lichaam is op’. Zijn (top)sportcarrière als waterpolospeler leek haar tol te eisen. Inmiddels weet hij wel beter. Dankzij een goede balans tussen lichaam en geest is hij fitter dan ooit.

 “Mijn lijf voelde gewoon niet lekker”, steekt Sjoerd van wal. “Ik had rugpijn, pijn in mijn benen, overal eigenlijk. Daarnaast kreeg ik ook steeds meer depressieve klachten. Ik had er al vrede mee dat ik de rekening betaalde voor al die jaren waterpolo, totdat mijn vader me adviseerde om eens naar Edwin te gaan. Edwin hielp hem al geruime tijd met zijn fybromyalgieklachten.”

Grote scepticus
Sjoerds vader introduceerde Edwin als ‘een fysiotherapeut, maar geen gewone’. “Edwin zou dingen ‘zien’ en ‘voelen’. Dat uit de mond van mijn vader, een groot scepticus! Al moet ik zeggen dat ik wél geloof dat je lichaam je veel vertelt. Waarom zouden er geen mensen zijn die dat soort signalen op kunnen vangen?”

“Binnen vijf minuten bij Edwin
op de bank lag ik te huilen”

Huilen als een kind
Edwin ontving Sjoerd zonder ook maar het kleinste detail van hem te weten. “Het werd een bizarre ervaring. Binnen vijf minuten bij Edwin op de bank lag ik te huilen. En waarom? Hij had alleen maar met zijn handen boven me gevoeld en gezegd: ‘Je hebt het zwaar gehad, hè?’ Tot mijn eigen verbazing raakten zijn woorden en zijn handelingen me enorm.”

Lichamelijke conditie
“Goed, ik ben niet iemand die zijn emotie verstopt, maar dit?”, vervolgt Sjoerd. “Ook noemde Edwin dingen die hij onmogelijk kon weten. Dingen uit mijn jeugd, over de verstandhouding met mijn ouders… Later heb ik mijn vader nog gevraagd of hij écht niets had verteld. Nee dus. Voor mij was dat het bewijs dat je eigen gedachten en ervaringen blijkbaar altijd aanwezig zijn. En dat ze bovendien een groot effect op je lichamelijke conditie kunnen hebben.”

Energiebanen
Tijdens diverse behandelingen maakte Edwin Sjoerds bekken beweeglijker en zijn benen losser, en gaf hij Sjoerds algehele fysieke gesteldheid een boost. “Maar standaard fysiotherapeutische behandelingen had ik in mijn topsportperiode al honderden keren gehad. Edwin nam daarnaast ook de energiebanen in mijn lichaam onder handen. ‘Dingen rechtzetten’ en ‘energiestromen goed leggen’, zoals hij het zelf noemt. Daar heb ik onwijs veel baat bij gehad.”

“Ik wil iedere dag een betere
versie van mezelf worden”

Flink opgeknapt
Sjoerd knapte flink op. Daarnaast bezocht Sjoerd op aanraden van Edwin een reumatoloog. Die stelde vast dat hij net als zijn vader fybromyalgie had: reuma in de weke delen (en, zo vult Sjoerd op basis van recente onderzoeken aan: ook aandoeningen aan de zenuwen). “Fybromyalgie is niet te genezen en helaas betekent het dat je altijd pijn hebt. Maar doordat mijn lichaam en geest veel beter in balans zijn, kan ik prima dealen met de pijn. Intussen ben ik zelfs weer fanatiek aan het sporten. Nooit gedacht dat ik op mijn leeftijd zó fit kon zijn.”

‘Levellen’
Vriendschap is misschien te veel gezegd, maar de band die Sjoerd en Edwin in ruim tien jaar hebben opgebouwd, gaat verder dan die van patiënt-behandelaar. “Ik ben niet vaak meer in Oss, maar ik vind het heerlijk om zo nu en dan met Edwin te levelen. Even een algehele check-up. Ik heb lang niet altijd klachten, maar wil gewoon iedere dag een betere versie van mezelf worden. Dat moet je uit jezelf halen, maar tegelijk is het fijn dat je daarnaast een beroep kunt doen op mensen als Edwin.”

“Sommige dingen moet je niet
per se uit willen leggen”

Zelf zoeken
“Gek genoeg weet Edwin altijd de juiste vragen te stellen en adviezen te geven. ‘Focus je maar eens op de energie naar je milt’, is een voorbeeld van zo’n advies. Natuurlijk realiseer ik me dat dat vreemd klinkt, maar… het werkt. Edwin draagt niet dé oplossing aan, maar leert je zélf te zoeken. Ik kan niet precies verklaren wat hij doet, maar sommige dingen moet je niet per se uit willen leggen. In plaats daarvan stel ik mezelf de vraag of ik er baat bij heb. Zolang het antwoord ‘ja’ is, is het toch goed?”

KENNISMAKEN?

Laten we even bellen!

Ja, bel mij voor een kennismaking