Ervaringsverhalen

“Hoezo topsportcarrière voorbij?”

Carin Voets over haar ervaringen met Edwin

Wedstrijden voor de KNVB, promotie naar de Topklasse, een aanbieding van ADO Den Haag… voor veel jongeren is de voetbalcarrière van Djensy Voets een droom. Maar er waren momenten dat die droom een nachtmerrie leek te worden. Tót het Empelse talent op de behandeltafel van Edwin belandde. Haar moeder Carin vertelt.

“Al toen ze bij de F-jes van Emplina speelde, kon je zien dat Djensy talent had”, steekt Carin van wal. “De jaren daarna bleef ze opvallen, ook toen ze bij de jongens speelde. Vanaf haar elfde speelde ze zelfs voor diverse selectieteams van de KNVB. Daarnaast maakte ze de overstap naar SteDoCo, een amateurclub waar de vrouwen op een hoog niveau spelen.”

Maar tijdens een training voor het nationale team ging het mis: de eerste blessure diende zich aan. “Eerst haar ene enkel, toen de andere”, aldus Carin. “En vervolgens haar rug.” Vooral die laatste blessure hakte erin, letterlijk en figuurlijk. Na haar deelname aan Alpe d’HuZes, een lange rit naar huis en een pittig voetbaltoernooi schoot het erin. “Eigenlijk heeft ze daarna maandenlang met pijn gelopen.”

“Wat een ‘gewone’ fysiotherapeut in twee maanden
niet was gelukt, kreeg Edwin in drie dagen voor elkaar”

Kromliggen van de pijn
Hoewel ze volgens haar moeder een ‘echte doorbijter’ is, was Djensy in die periode bang dat haar voetbalcarrière over en uit was. Want een keertje pijn hebben is niet zo erg, maar bijna dagelijks kromliggen is heel wat anders. En fysiotherapie hielp haar geen stap verder. Maar gelukkig kreeg Carin op het voetbalveld de tip om eens naar ‘die ene fysiotherapeut’ te gaan…

‘Die ene’ was Edwin. “Ik had al snel door dat hij geen doorsnee fysiotherapeut was”, blikt Carin terug. “Dat kwam door de manier waarop hij met haar aan de slag ging. Eerst praten en kijken, daarna pas met die rug aan de slag. En hij deed dingen die andere fysiotherapeuten helemaal niet hadden gedaan. Zo pakte hij haar enkels vast en begon heel rustig met haar benen te ‘rammelen’.”

Maar het werkte: diezelfde week had Djensy nauwelijks klachten meer. “Wat een ‘gewone’ fysiotherapeut in twee maanden niet was gelukt, kreeg Edwin in drie dagen voor elkaar”, aldus een nog altijd verbaasde Carin. “Je kunt je indenken wat voor impact dat op Djensy had.”

Gekantelde baarmoeder
Wat het geheim van Edwins aanpak was? Carin lacht. “Het klinkt voor een buitenstaander misschien gek, maar Edwin ontdekte dat Djensy een gekantelde baarmoeder had. Daardoor stonden er andere krachten op haar rug dan normaal. Die krachten heeft Edwin als het ware weer ongedaan gemaakt.”

“Hij heeft haar zóveel kracht
gegeven, letterlijk en figuurlijk”

Onbezorgd voetballen
Djensy kon de draad weer oppakken. En met succes: ze was al snel sterker en sneller dan ooit, promoveerde met SteDoCo naar de Topklasse en kreeg een uitnodiging van ADO Den Haag om daar te komen voetballen. Vanwege haar school ging ze er niet op in, maar het zegt voldoende over de mogelijkheden die de Empelse heeft.

“Hoezo topsportcarrière voorbij?”, aldus Carin. “Maar veel belangrijker nog vind ik dat ze weer onbezorgd voetbalt. Die lach is voor mij als moeder belangrijker dan de prestaties.”

Wisselwerking
Toch is de wisselwerking met Edwin – want zo noemt Carin het – nog altijd niet voorbij. Sinds die hernia zijn Djensy en Carin immers nog geregeld bij Edwin geweest: soms voor een kleine blessure, soms om vertrouwen te tanken.

En ook nu nog, als Djensy een onbekend pijntje voelt, belt of whatsappt ze Edwin even. “Dan praten ze even bij en is ze weer gerustgesteld. Alsof hij zijn eigen dochter behandelt… Hoe hij dat voor elkaar krijgt? Ik snap het niet. Maar hij heeft haar zóveel kracht gegeven, letterlijk en figuurlijk, dat is met geen pen te beschrijven.”

KENNISMAKEN?

Laten we even bellen!

Ja, bel mij voor een kennismaking