Ervaringsverhalen

“Mijn rugpijn verdween sneller dan ik kon bevatten”

Mieke Buuts over haar ervaringen met Edwin

Het is nog niet zo lang geleden dat een snerpende rugpijn Mieke Buuts ’s nachts wakker hield. ‘Beknelde spier in de onderrug’, luidde de diagnose van de dienstdoende arts, die pijnstillers voorschreef. Edwin zag het anders. Dankzij zijn behandeling én een eenvoudige oefening, gericht op Miekes nieren, gaat ze weer pijnvrij door het leven.

“Mijn eerste ontmoeting met Edwin was in 2015”, vertelt Mieke (in het dagelijks leven psychosociaal medewerker). “Ik had al een tijdje nekklachten. De pijn liep via mijn achterhoofd naar mijn voorhoofd, waar zich vaak een stevige hoofdpijn ontwikkelde. Aanvankelijk spraken de artsen van spanningshoofdpijn, maar de manuele therapie die ik kreeg, hielp niet. Sterker nog: de klachten verergerden alleen maar.”

Dieper kijken
Een vriendin attendeerde Mieke op Edwins praktijk. “Ze noemde Edwin een fysiotherapeut, maar dan eentje die ‘dieper kan kijken’ dan de reguliere therapeuten. Hoe precies? Dat vond ze lastig uit te leggen, maar ik dacht vooral: baat het niet, dan schaadt het niet. Ik was wel klaar met het steeds maar laten kraken van mijn nekwervels zonder resultaat.”

“Hij heeft weinig nodig om het verhaal te begrijpen”

Andere inzichten
Voordat Mieke Edwin bezocht, ploos ze zijn website uit. Vooral de term ‘viscerale therapie’ trok haar aandacht: de focus op de organen van de mens (en het samenspel tússen die organen), in plaats van op spieren en botten, had haar belangstelling gewekt. “Ik stond toen al wel open voor andere inzichten dan puur en alleen de reguliere. Ik had last van nekpijn, maar de oorzaak zou best eens ergens anders kunnen liggen.”

Scepsis verdwenen
Van het eerste gesprek herinnert Mieke zich dat Edwin informeerde naar haar medische geschiedenis. “Ik kwam niet verder dan wat kleine operaties, maar Edwin constateerde ook de dingen die ik zelf over het hoofd zag. Zo vroeg hij naar mijn buikoperatie. Die had ik helemaal niet genoemd! Maar het klopt, mijn zoon is in 1994 met een keizersnede geboren. Maar hoe kon hij dat weten? Op dat moment verdween al mijn scepsis.”

“De pijnstillercocktail van de arts
heb ik nooit genomen”

Pijn verdwenen
“Tijdens onze sessies heeft Edwin mijn voeten losgemaakt en mijn hoofd gedraaid, maar de échte behandelingen waren een soort handopleggingen en een vorm van diepe concentratie. Dat stuk vind ik lastig te omschrijven. Maar het effect niet: de pijn verdween snel.” Ook een tijd later, toen Mieke al nachten niet had geslapen vanwege een hevige pijn in de onderrug, bood Edwin de helpende hand. “Ik was eigenlijk al ten einde raad”, bekent ze. “Maar de pijnstillercocktail die ik van de arts kreeg voorgeschreven, heb ik nooit genomen. Ik had al mijn hoop op Edwin gevestigd.”

Snelle genezing
“Edwin focuste vrijwel direct op mijn nieren”, vertelt Mieke. “Mijn linker nier, om precies te zijn. Hij concentreerde zich op zijn karakteriserende wijze, deed wat simpele bewegingen en liet me opstaan. De pijn was weg! Ook ’s avonds in bed en de volgende dag. Ik kon het letterlijk niet bevatten, want ik ging die avond heel voorzichtig liggen en stond de volgende ochtend heel behoedzaam op. Toen ik me dat realiseerde, moest ik hardop lachen: de genezing was zó snel gegaan dat ik het nog niet had verwerkt…”

Visualisatie
“Ik was én bleef pijnvrij”, vervolgt Mieke. “En met de visualisatieoefening die Edwin me leerde, probeer ik nu zelf energie naar mijn nier te sturen. Via de verbeelding maak ik dan een innerlijke reis door mijn lichaam en probeer mijn nieren met gerichte aandacht te stimuleren tot een meer actieve deelname in het geheel van mijn orgaanstelsel. Ik heb sindsdien geen klachten meer.”

“Edwin is heel bescheiden
en beslist geen zweverig type”

Geen zweverig type
Mieke wil haar verhaal graag doorvertellen, maar op verzoek van Edwin zelf doet ze dat niet. “Dat kenmerkt Edwin”, vertelt Mieke. “Hij is heel bescheiden en beslist geen zweverig type. Iedere patiënt is anders, iedereen staat anders tegenover zijn handelswijze. ‘Niet iedereen geeft me de sleutel om me binnen te laten’, legde hij me uit. Met andere woorden: een wederzijds vertrouwen heeft bijgedragen aan de goede behandeling.”

Goede luisteraar
“Naast het behandelen van mijn fysieke klachten vind ik Edwin een heel goede luisteraar”, besluit Mieke. “En áls hij wat zegt, is het altijd raak. Hij heeft bij mij al heel wat kwartjes laten vallen… Dankzij hem ben ik me een stuk bewuster van de thema’s die in mijn leven spelen. Ook om die reden zou ik hem zeker bij anderen aanbevelen.”

KENNISMAKEN?

Laten we even bellen!

Ja, bel mij voor een kennismaking