Ervaringsverhalen

“Samenspel tussen fysiotherapie en psychologie”

Ronald over zijn ervaringen met Edwin

Ronald en Edwin Tulkens kennen elkaar al jaren. Het is vooral het fijne samenspel tussen fysiotherapie en psychologie dat Ronald zo aanspreekt. “Edwin zoekt naar de échte oorzaak.”

“De laatste keer dat ik Edwin bezocht, was begin 2018”, vertelt Ronald. “Mijn schouder zat vast. Maar dan écht! Ik kon niet meer slapen van de pijn en op mijn werk kon ik amper nog typen. Wat ik diep van binnen al wist, is dat dáár juist het probleem lag: mijn drukke baan, elke dag om vijf uur ’s ochtends opstaan en laat thuiskomen. Edwin legde meteen de vinger op de zere plek.”

Gericht behandelen
De druk van het moeten presteren, in combinatie met fysieke overbelasting (zoals veel autorijden en ’s avonds uitgeblust in een verkeerde houding op de bank liggen) waren de voornaamste elementen die Edwin wilde aanpakken.

“De optie ‘de pijn wegmasseren’ heeft hij eigenlijk meteen weggewuifd”, vertelt Ronald. “Hij wilde het best doen, maar dat zou alleen maar een lapmiddel zijn. Hij voelde allang aan dat de oorzaak niet fysiek, maar psychisch was. En dat we dáár dus aan moesten werken.”

“We zochten de link tussen mijn lichamelijke
klachten en mijn geestelijke gesteldheid”

Relativeren en accepteren
Wat volgde, was geen fysieke behandeling, maar een gesprek. “Een góed gesprek”, verbetert Ronald. “Waarin Edwin en ik mijn hele werksituatie bespraken, de link zochten tussen mijn lichamelijke klachten en mijn geestelijke gesteldheid.”

Als metafoor namen ze een profvoetballer die tijdens een wedstrijd continu door tientallen camera’s gevolgd wordt. Die ligt onder een vergrootglas en voelt een immense druk om te presteren. “Zo voelde ik me ook. Edwin heeft me geleerd hoe ik kan relativeren, accepteren dat druk bij mijn functie hoort. En: hoe ik die druk kan loslaten en mijn werk kan afbakenen. Mijn werk is ‘slechts’ mijn werk, niet mijn leven. In Nederland denkt men nog teveel in hokjes: óf je gaat naar de fysiotherapeut, óf naar een psycholoog. Edwin is zit op een natuurlijke manier tussen deze twee vakgebieden in.”

“Ik wilde niet langer voor mijn
werk betalen met mijn gezondheid”

Spiegel voorgehouden
Uiteindelijk besloot Ronald zelfs zijn baan op te zeggen en een carrière op te bouwen zonder onevenredig veel reistijd en werkdruk. Dat pakte perfect uit: zijn klachten zijn helemaal verdwenen.

“Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je baan opzeggen voor iedereen dé remedie is, integendeel. Waar het om gaat, is dat Edwin me een spiegel heeft voorgehouden: ik wilde niet langer voor mijn werk betalen met mijn gezondheid. Die bewustwording heeft me enorm geholpen.”

“Edwin heeft een gave om de
klacht achter de klacht’ te vinden”

Concrete oplossing
“Edwin heeft een gave om de ‘klacht achter de klacht’ te vinden”, stelt Ronald. “Stel: je wilt afvallen. Dan lijkt de stap naar een diëtist volkomen logisch. Die geeft je vervolgens tips en handvatten voor een gezondere levensstijl. Maar heb je dan ook de psychische oorzaak te pakken? Waaróm is voeding een probleem voor je? Waar komt het vandaan? Welke diepere oorzaak heeft het? Als je daar achter wilt komen, moet je bij Edwin zijn. Hij kan confronterend zijn, maar je probleem, en dus ook de oplossing, wordt daardoor wel concreet.”

Zeker aanbevelen
Op de vraag of Ronald Edwin zou aanbevelen bij anderen, is hij helder. “Zeker weten. Kijk, heb je een tennisarm of een andere klacht met een duidelijk fysieke oorzaak, dan past reguliere therapie misschien perfect bij je. Maar als je vermoedt dat er meer nodig is dan masseren en aan je lichaam trekken, dat er meer achter zit dan alleen een fysieke blokkade, dan zit je bij Edwin zeker goed.”

KENNISMAKEN?

Laten we even bellen!

Ja, bel mij voor een kennismaking